miercuri, 12 aprilie 2017

O istorie literară, la margine de Buzău

A fost odată un Cenaclu – literar
Care funcţiona pe strada Umbrelor
Şi primea lumină
De pe străzile Luceafărul şi Luminii.
Aici, s-au plămădit multe cărţi
c-o semnificaţie aparte.
  Iată, cum era tratată pe vremuri(azi în  bar, atunci în cafenea) o şezătoare literară, de mas-media de pe atunci, nu prea departe de Buzău, la Rm. Sărat, cu protagoniştii Cincinat şi Ion Pavelescu. Fratele, Ion Pavelescu după o experienţă în Franţa, (poetul umblat prin lume, aşa cum reiese din povestea lui Octavian Moşescu) se întoarce acasă şi lângă gara din Rm. Sărat, construieşte o ,,Cafenea''. Aici, mulţi colaboratori de la revista ,,Vestala'' ori publicul râmnicean se vor familiariza cu scriitori precum: Victor Eftimiu; Adrian Maniu; Tudor Vianu; Gala Galaction...Camil Petrescu. Dar, şi cei care veneau foarte des la ,,Cafenea'', precum Duiliu Zamfirescu; Alexandru Sahia ori Barbu Ştefănescu Delavrancea.
 O poveste a lui Octavian Moşescu*, prezent  cu autorul ,,Sigilii de aur'', Camil Petrescu şi Perpecius, începe când apar în Cafenea, Horia Furtună şi prietenii...
Ion Pavelescu citeşte câteva catrene: ,,Poezia lui Pillat / dacă vrei să-ţi pară bună /trebuie neapărat /s-o citeşti pe-a lui Furtună.''
 ,,Poezia lui Furtună /dacă vrei să-ţi pară bună /trebuie neapărat /s-o citeşti pe-a lui Pillat.''
 Atunci, Horia Furtună supărat, îi scrie lui Pavelescu:
 ,,Când vin în Rm.Sărat /mă lovesc de Cincinat /atâta spirit i-ai răpit /că ai rămas un satelit.''
 Atunci, poetului ,,Balada lunii'', îi ripostă:
 ,,Balada lunii de o scrie /atât de inspirat /că-n loc de lună, azi, se ştie /îl luminează...Cincinat!''.
Uneori, sunt uimit cum mulţi dintre noi românii renunţăm la formele de a se aduna literaţii. Pe aici, prin târgul nostru Buzău, au existat un local pe care cu mândrie mai  toţi scriitorii din judeţul Buzău se întâlneau. Se numea la Uniune. Nu cred că eram singur care simţeam mai multă bucurie şi mai multă prietenie prin această breaslă. Tot prin municipiul Buzău, undeva în Micro 3 într-un local numit Dorada, vreme de vre-o 4 ani a avut loc o întâlnire cu scriitorii, graţie poetului Sorin Lalu, numit şi ,,Cenaclul Dorada''. Ori, aşa cum am început,  între străzile Luminii şi Luceafărul, pe strada Umbrelor, vreme de 7 ani a funcţionat  într-un local al poetului Nicolae Tudor, numit o vreme şi ,,Cenaclul din bar''. Era mare bucurie în serile de marţi, odată au venit şi ziarişti de la ,,Adevărul de seară''. Era ziua patronului acestui lăcaş, iubitorul de literatură, literat de-a binelea. Eram aşa, strânşi ca românii la ceas de sărbătoare, aşteptând aproape 2 ore, vreme în care s-a recitat, s-a citit proză, s-au  comentat texte. Şi-nspre final, tocmai când mulţi dintre noi ne pregăteam să ne ospătăm, cu câte un pahar  plin, ca-n zi de sărbătoare, au venit şi ziariştii. Şi, cum la noi în România , din păcate, lucrurile negative-s la mare căutare, ziariştii, corespondenţi la TV-urile centrale, au transmis reportajele, nu cu recitări, nu cu citire de texte ori critică la textele literare doar cu:
 ,, - Bun e vinul ghiurghiuliu''.
 Doar aşa ne-am putut vedea pe ,,Realitatea'', ,,Antena 1'' ori pe ,,Prima'' la ,,Cârcotaşii''. Aşa s-au încheiat amintirile noastre cu ,,Cenaclul din bar''. Urmând ceva vreme ,,Cenaclul de la marginea Oraşului''.
...............................................................................................................
* Octavian Moşescu – scriitor buzoian, unul dintre prezenţii în ,,Cafeneaua’’ fraţilor Cincinat şi Ion Pavelescu din Rm. Sărat.