joi, 25 iunie 2015

La sfinţirea Monumentului de la Ursoaia

 S-a împlinit un mare vis. O reparaţie morală a unui Erou-monah buzoian. Un luptător pentru Neam, Ţară şi Lege. Un mare român de pa Valea Buzăului. Cel care a făcut istorie în luptă
la mănăstire
şi-a murit la...Azil!
Lumina de la Cernica s-a întors să strălucească şi acasă.Bazorelieful a fost realizat de artistul plastic Ciprian Dominoschi (membru UAP)
Iorgu (Gherasim) Cosma, din 10 mai 2015, străluceşte şi-n comuna sa Ruşavăţu (azi, Vipereşti), la Şcoala de 8 ani Ursoaia, graţie sponsorilor: Asociaţia "Origini", revistei "Uscând o lacrimă"; Fundaţiei "Sf. Andrei", Primăria Vipereşti şi Parohia Tronari. Dintr-o chetă s-a realizat un respect pentru înaintaşii noştrii care au luptat în Războiul de Independenţă. Când a sosit acasă din Război, deşi plin cu medalii precum: "Steaua României", primită chiar de la Carol I, Crucea Sf. Gheorghe, primită chiar de la Alexandru al II lea Ţarul Rusiei, medaliile "Trecerea Dunării", "Virtutea militară"de argint; "Apărătorii independenţei", nu a plecat după glorie, s-a dus la Mănăstirea Ciolanu.
La 10 mai1902, invitat la Sărbătoarea României-regale, se află în straie de călugăr în fruntea veteranilor de război, trecând în pas de defilare prin faţa maiestăţii sale regele Carol I. A fost "sarea şi piperul" acestei manifestaţii, iar noaptea, aflat într-un Azil al săracilor, a trecut pragul acestei vieţi.