miercuri, 20 februarie 2013

Primul gazetar buzoian care a scris - Primul dicţionar de sinonime

Prin secolul al XIX-lea, s-a produs, cum ar spune oamenii adevăraţi dornici de lucruri înspre civilizaţie, un mare fapt de cultură. Mai concret, un săptămânal, fără nici un fel de legătură cu politica.
Odată apărut, s-a comportat ca un fel de tribună împotriva abuzurilor. Săptămânalul a fost înfiinţat de Costache Canela şi cuprindea patru pagini. Formatul acesta, denumit formatul ,,Familiei'' a dăinuit  vreme de 12 ani. Oprindu-i-se tipărirea la 1 ianuarie 1886. Iniţiatorul acestuia C.Camela, precizând într-unul din numere ,,A însemnat o luptă precum Hercule, înspre a încuraja bărbăţiei binefăcători şi virtuoşi''.
Deşi contestat de unii, calităţile sale atât intelectuale dar şi morale,,i-au adus o mare preţuire'', dacă ne gândim că - Dicţionarul său de sinonime a fost primul de acest fel din România de atunci a lui Carol I . Iar în anul 1874, Dicţionarul său figura pe lista manualelor recomandate de marea librărie din Bucureşti, numită - Librăria G. Ioanid, elevilor din clasele gimnaziale.
Pentru pasionaţii de colecţii şi de istorie, Costache Canela s-a căsătorit în anul 1857 cu Elena, fiica lui Iordache Duşescu. A locuit pe  strada Elisabeta Doamna la numărul 7, stradă numită mai târziu, odată cu înfiinţarea CFR şi, Bulevardul Gării.
A fost înmormântat în curtea bisericii Banu.
Unii istorici afirmă că, Monumentul de la mormântul său din piatră cioplită,  nu avea inscripţie şi încă mai dăinuia acum vre-o 40 de ani...Cu bunăvoinţa unor prelaţi ori a unor slujitori de aici, sper să aflu şi alte amintiri despre cel care a fost şi-a reprezentat o emblemă a acestui oraş Buzău, reşedinţă a judeţului de interferenţă.