vineri, 25 ianuarie 2013

Mărturii privind valoarea unei opere literare

Nu ştiu ce simt cei care aud, văd şi citesc despre mărturi, despre cărţi, despre biblioteci cum că - O carte citită înseamnă o bucurie. O bibliotecă plină de cărţi degajă o energie iar un cumul înseamnă o...lumină!
O experienţă în sensul ca fiecare să-şi amenajeze o propie bibliotecă  poate sta la  îndemâna orcui. Ca unul care a gustat şi continuă să guste din această experienţă încărcată cu toate ingredientele ( lumină, bucurie...energie) în special când alegi varianta lecturilor cu mesaje pozitive, pentru mine-i fantastic!
Într-una din zile pe când răsfoiam cărţi care să vorbească despre PRIETENIE , după ,,Cartea cu prieteni'' a lui Fănuş Neagu, am trecut la ,,Amintiri de la Viaţa Românească'' de Mihail Sevastos, despre care G. Ibrăileanu, într-un cerc de amici, a spus:
- Ştiţi care-i marea trăsătură de caracter a lui Sevastos? Prietenia.
Bifând capitolul prietenia, se cuvine să amintim câţiva prieteni ai lui G.Ibrăileanu, după elevul său M.Sevastos, Gala Galaction, Constanţa Marino - Moscu, Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu, G.Călinescu...Demostene Botez.
Garabet Ibrăileanu, criticul şi scriitorul ,,omul zidit într-o bibliotecă'', spunea că de 20 de ani căuta scriitori talentaţi, precum femeile, de la ţară, găinile de ou. Vorbind despre valoarea literară, G.Ibrăileanu, admira operele ce conţineau idei care lui nu i-au fi trecut prin minte şi nu le-ar fi putut face niciodată!