luni, 10 decembrie 2012

Amintire despre un celebru călător

Ţuicarul, aşa cum i se mai spunea trenului personal de pe linia, Buzău - Nehoiaş, deja oprise în gara Buzău, era într-o zi de vară, din august 1971, fiind printre călătorii de aici, nu mică mi-a fost mirarea când o mare de oameni priveau într-o singură direcţie.
 - Da ce s-a întâmplat? întreabă cineva, parcă mai curios decât mine.
- Este Dumitru Dan.
- Da cine-i Dumitru Dan, îndrăzneşte cineva mai curios din fire?
Încet, încet, ne facem loc printre mulţime şi, pe Peronul de la linia I a a gării din Buzău, un bătrânel povestea despre unele dintre amintirile din călătoriile sale. Bătrânelul fiind unul dintre cei patru temerari români, inclus în volumul ,,Străbătând lumea'' 1962,  autor Val Tebeica. Volum în care, într-unul din capitole se precizează că cei patru români au străbătut pe jos, în jurul lumii distanţa de 100 000 de km.
Presa şi televiziunea din acea vreme, au precizat că, în cei 6 ani cât a drumeţit pe jos prin lume, buzoianul Dumitru Dan, fost profesor de geografie, a adunat peste 50 de kg de fotografi, acte, reviste şi ziare ca mărturii în parcurgerea unui traseu de-a lungul a cinci continente. În întreg parcursul amintit, geograful buzoian se mândrea mărturisind că a trecut prin 70 de ţări şi 30 de colonii.
Bătrânelul, octogenar  în vara anului 1971, tocmai se întorcea dintr-o călătorie, tot pe jos, de data aceasta drumeţind cum spunea şi Domnia Sa atunci, prin frumoasa Românie.