luni, 20 februarie 2012

Cârciuma lui Caragiale

Am alături de mine un ziar local*(unul din câteva sute, ce le păstrez ca pe mărunte colecţii), în care se spune că, în anul 1896 I.L.Caragiale avea în concesiune, Restaurantul Gării din Buzău. Cu această ocazie dramaturgul era interesat şi de întâmplările şi cancanurile zilei din acest târg.
Buzăul lui Caragiale mai trăia şi prin anul 1965, datorită "Tejghetarului" de la Restaurantul Gării, din vremea scriitorului. Acesta fiind asaltat de întrebări ale interesaţilor.
Iată! Dragii mei, câteva dintre acestea:
- Ce făcea Caragiale în restaurant?
Tejghetarul: Mai mult stătea de vorbă cu prietenii.
- Bea bere?
Tejghetarul: Şi bere şi vin.
- Era bun cu personalul?
Tejghetarul:  Da, bun. Lăsa restaurantul pe mâna noastră şi pleca cu trenul la Bucureşti.
- Locuia cu familia?
Tejghetarul: Cu familia în 3 camere cu chirie.
- Unde?
Tejghetarul: În clădirea aceasta. În Piaţa Gării.
...............................................................................
* "Viaţa Buzăului" din 30 ianuarie 1972.