sâmbătă, 13 martie 2010

Scrisoare de la ... CERNATESTI !


Cernatesti ? Da ! Cernatesti, nu ... Viperesti !

Cand am deschis cutia postala ... surpriza ! Printre facturi, un plic ... De la prof.geograf si publicist Viorel Suditu, un fost prieten al binecunoscutului umorist Ion Baiesu, cel care a reusit ca Biblioteca din Cernatesti sa poarte numele, marelui umorist.

Cu cativa ani in urma, intr-o vizita la casa domniei sale mi-a zis :
- Aseaza-te pe fotoliul acesta. E plin de amintiri. Pe el se aseza si Ion Mihalache, Baiesu nostru. In unele din vizite, purta un carnetel si din cand in cand mai nota.
Dar ... m-am dat cu vorba fara sa spun cei cu scrisoarea.
Aceasta-i, un ECOU, un ecou care cuprinde :
"Parcurgand cartile scriitorului Dumitru Negoita constat o evolutie profunda a stilului propiu, in Universul cugetarilor sale.
Arzand in el dorinta de a fi folositor, se arata ca un impatimit al cautarilor, un nostalgic al obarsiei sale - Comuna pierduta Rusavatu - dornic de-a pune in istoria locurilor si-a oamenilor de acolo.
Portretul personajului - calugarul erou Iorgu Cosma - viata tumultoasa si mai ales onorurile tardive, ating punctul culminant al ultimei sale carti, care ma emotionat profund.
Succes deplin in urmatoarele sale proiecte ! "
Aceasta-i, dragii mei, scrisoarea, care va fi asezata alaturi de alte ECOURI, in cartea ce va urma : Poemul celor sapte {O viata ... Un om ... O antologie }